BUI16 mrt '16 13:32

Timmermans: Turkije-deal juridisch toegestaan

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De migratiedeal tussen de EU en Turkije is een ,,tijdelijke, buitengewone maatregel'', die voldoet aan het Europese en internationale recht.

EPA
EPA

De Europese Commissie denkt dat het plan echt uitvoerbaar is als de partijen er deze week tijdens een top in Brussel mee akkoord gaan. Dat zei vicevoorzitter Frans Timmermans woensdag.

Mensenrechtenorganisaties en het Europees Parlement zetten vraagtekens bij de vorige week gesloten principeafspraken en stellen dat ze juridisch niet door de beugel kunnen. Timmermans verdedigde zich door te zeggen dat anders 'Idomeni’ de norm wordt. In deze Griekse grensplaats zijn duizenden migranten gestrand. ,,Dat is geen acceptabele weg vooruit in het immigratiebeleid.

Het is juridisch toegestaan als Griekenland alle migranten terugstuurt naar Turkije op grond van een overeenkomst tussen de twee landen, stelt de Europese Commissie. Alle mensen die asiel aanvragen worden individueel beoordeeld en houden het recht om in beroep te gaan. Beide landen moeten hiervoor echter nog wel wetten wijzigen.

Businessmodel

In ruil nemen EU-landen voor elke teruggestuurde Syriër een Syrische vluchteling op uit een Turks kamp. Via twee eerdere afspraken tussen EU-landen komen hiervoor vooralsnog 72.000 mensen in aanmerking, aldus Timmermans. ,,Hervestiging moet serieus worden genomen door de lidstaten.''

Hij zei wel dat de principeafspraken met Turkije alleen de migratiecrisis niet oplossen, maar dat die wel het 'businessmodel' van de mensensmokkelaars definitief kunnen breken.

Turken mogen verder mogelijk al in juni visumvrij naar Europa reizen. Daarvoor moeten Turkije voor eind volgende maand nog aan 37 van de 72 vereisten voldoen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen