10116 mrt '16 16:47

Obama komt met kandidaat voor hooggerechtshof

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag een 63-jarige rechter uit de hoofdstad Washington, Merrick Garland, naar voren geschoven als nieuw lid van het Hooggerechtshof.

Obama met Merrick Garland. EPA
Obama met Merrick Garland. EPA

Hij zou opperrechter Antonin Scalia moeten opvolgen. De conservatieve Scalia overleed op 13 februari.

Tegenstanders van Obama willen niet dat hij in zijn laatste jaar nog gauw even een opperrechter aanstelt. De Republikeinse meerderheid in het Congres zou de benoeming van een mogelijk liberale magistraat dwarsbomen. Garland geldt als een man van het politieke midden die zowel door Democraten als door Republikeinen wordt gerespecteerd.

Hij verwierf bekendheid in de jaren negentig als onderzoeksrechter en aanklager na de bloedige bomaanslag in Oklahoma-City in april 1995. Door de aanslag op een overheidsgebouw door enkele extremisten werden 168 mensen gedood en vielen honderden gewonden.

Opvolger

Zeven zittende Republikeinse senatoren stemden in 1997 voor de benoeming van Garland in het hoofdstedelijke gerechtshof, memoreerde het Witte Huis woensdag om de druk op de Republikeinen op te voeren. Volgens senator Orrin Hatch destijds kon hij zelfs onmiddellijk aan de slag als opperrechter. Maar de Republikeinen geven vooralsnog geen krimp en houden vol dat Obama de benoeming aan zijn opvolger moet overlaten. Zij zouden al een campagne met reclamespotjes voorbereiden om het verzet tegen de aanstelling aan te wakkeren.

Sinds het verscheiden van Scalia bestaat het Hooggerechtshof nog uit vier behoudende en vier progressieve opperrechters. Het negende lid van het hoogste rechtscollege kan daardoor de doorslag geven in tal van gevoelige vraagstukken en de koers van de VS naar links of rechts verleggen.

Gerelateerde artikelen