BUI18 mrt '16 11:23

'Europa moet eerst naar zichzelf kijken'

Auteur: ANP Nieuws

ISTANBUL (ANP) - Europa moet eerst naar zichzelf kijken voordat het anderen vertelt hoe ze moet migranten moeten omgaan.

EPA
EPA

Dat zei de Turkse president Tayyip Recep Erdogan vrijdagochtend in een toespraak voor de Turkse televisie. In strijdlustige taal herinnerde hij Europese leiders - die bijeen zijn in Brussel - er ook aan dat Ankara alleen zal luisteren naar kritiek op de Turkse mensenrechtensituatie als die ook gerechtvaardigd is.

,,In een tijd dat Turkije 3 miljoen vluchtelingen opvangt moeten diegenen die geen ruimte weten te vinden voor een handvol vluchtelingen, die deze onschuldigen in erbarmelijke omstandigheden houden, eerst maar eens naar zichzelf kijken'', aldus de president. Hij beschuldigde sommige landen er direct of indirect van terreurorganisaties die in Turkije actief zijn te ondersteunen. Kritiek op het legeroptreden in het zuidoosten van Turkije dat tot slachtoffers onder de burgerbevolking heeft geleid verwerpt hij.

,,Onze strijd tegen terreur is afgewogen en legitiem. Iedere terreurorganisatie actief in onze regio heeft zich tegen Turkije verenigd. Veel staten, voornamelijk westerse, kunnen nog steeds een principieel standpunt innemen tegen deze groeperingen.''

Gerelateerde artikelen