BUI18 mrt '16 15:11

Doorbraak migratiedeal EU-Turkije ophanden

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Een deal over een gezamenlijk plan van aanpak van de migratiecrisis tussen de EU en Turkije ligt binnen handbereik.

EPA
EPA

De leiders van de 28 EU-landen zijn sinds 14.00 uur bijeen om de compromistekst die in de ochtend is gesmeed goed te keuren. Als de 28 hier positief op reageren, dan wordt de Turkse premier Ahmet Davutoglu er weer bij gehaald om de deal definitief te beklinken.

Vanaf 09.00 uur was er beraad tussen EU-president Donald Tusk, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en premier Mark Rutte in zijn rol als tijdelijk voorzitter en de Turkse premier. De 'voorgesprekken' moesten de weg plaveien voor een definitief akkoord over afspraken om de stroom vluchtelingen vanuit Turkije in te dammen.

Volgens een EU-diplomaat sprak van een ,,gebalanceerd compromis'' waar de EU-leiders hun zegen aan moeten geven.

Asielaanvragen versneld verwerken

Onderdeel van de afspraken is dat Turkije alle migranten terugneemt die illegaal de oversteek hebben gemaakt naar Griekse eilanden. De EU-landen zullen dan voor iedere Syriër die wordt teruggestuurd, een Syrische vluchteling die in Turkse kampen zit in Europa onderbrengen.

Om een dergelijke operatie te laten slagen, moet de asielaanvraag van migranten in Griekenland versneld worden verwerkt. Daar moeten asielexperts, tolken en rechters voor worden gemobiliseerd. Het akkoord verzekert dat alle migranten een individuele toets krijgen zoals voorzien is in internationaal recht.

Europa en Turkije willen het plan zo snel mogelijk laten ingaan, anders zouden smokkelaars nog massaal gaan werven om migranten over te zetten naar Europa. De deal zou zondag van kracht worden.

Bezwaren Cyprus

Om tegemoet te komen aan bezwaren van Cyprus om met Turkije verder te gaan onderhandelen over toetreding is een oplossing begonnen, liet een diplomaat weten. Er zal op korte termijn alleen een politiek niet-gevoelig 'hoofdstuk' worden geopend, over begroting. Cyprus blokkeerde de opening van hoofdstukken omdat het eiland wil dat Turkije de Cypriotisch regering erkent, maar het zou kunnen leven met de oplossing.

Ook wordt versneld de toegezegde 3 miljard Europees geld beschikbaar gesteld om de opvang in en de situatie van vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen