Buitenland28 mrt '16 15:29

'VS namen naaktfoto's voor uitlevering'

Auteur: ANP Nieuws

De Amerikaanse geheime dienst CIA nam naaktfoto's van verdachten voordat die naar andere landen werden gestuurd om gemarteld te worden.

EPA
EPA

Dat schrijft The Guardian maandag.

In sommige foto's zijn de gevangenen geblinddoekt, gekneveld en met blauwe plekken te zien. Een Amerikaanse bron die The Guardian te woord stond noemde de beelden ,,bijzonder gruwelijk''. Mensenrechtengroepen schatten dat de Verenigde Staten sinds de jaren negentig ten minste vijftig mensen voor ondervraging naar andere landen hebben gestuurd waar de autoriteiten weinig op hebben met mensenrechten, een procedure die bekendstaat als ,,extraordinary rendition''. Hoeveel van deze mensen op de foto zijn gezet is onduidelijk.

Mensenrechtenorganisaties spreken van het ,,seksueel vernederen'' van gevangenen. ,,Het is op zijn minst een wrede, onmenselijke en vernederende behandeling en komt mogelijk neer op marteling'', zei dokter Vincent Iacopino van mensenrechtenorganisatie Artsen voor Mensenrechten tegen The Guardian.

Volgens bronnen bij de inlichtingendiensten was er een andere reden voor de foto's. De CIA wilde de fysieke toestand van de gevangenen vastleggen om op een later moment het verschil te kunnen aantonen over wie de gevangenen wat had aangedaan. Dit ondanks het feit dat de autoriteiten in het openbaar er juist bij deze landen op aandrongen marteling af te zweren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen