BUI30 mrt '16 01:07

'Rusland zet zichzelf buitenspel'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Russische regering ,,isoleert zichzelf'' door niet deel te nemen aan de top over nucleaire veiligheid die donderdag en vrijdag in Washington wordt gehouden.

EPA
EPA

Dat vindt althans de nationale veiligheidsraad van de Amerikaanse president Barack Obama. ,,Dit is bovenal een gemiste kans voor Rusland zelf'', zei de vicevoorzitter van de raad dinsdag.

De afwezigheid van Rusland op de vierde en laatste Nuclear Security Summit (NSS) is een tegenvaller voor initiatiefnemer Obama, die de conferentie in 2010 in het leven riep om internationale afspraken te maken over zaken als de beveiliging van nucleair materiaal en het voorkomen van terrorisme. Maar de Russische regering ziet het vooral als een Amerikaans feestje.

Nederland was in 2014 gastheer van de vorige top. De omgeving van het World Forum in Haag werd er hermetisch voor afgesloten. Premier Mark Rutte zal de bijeenkomst in Washington wel bijwonen.

Tijdens de top in Den Haag was de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov aanwezig. Westerse diplomaten mopperden toen over de afwezigheid van president Vladimir Poetin.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen