BUI31 mrt '16 01:27

'Arbeiders WK Qatar nog steeds uitgebuit'

Auteur: ANP Nieuws

AMSTERDAM (ANP) - In Qatar worden nog steeds arbeidsmigranten uitgebuit die werken aan projecten voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022.

EPA
EPA

Amnesty International concludeert dat in een onderzoek dat donderdag verschijnt. De mensenrechtenorganisatie interviewde afgelopen jaar 231 arbeiders die klagen over smerige en krappe verblijfsaccommodaties, bedrog over de aard en de beloning van het werk en intimidatie. Bij één bedrijf werd dwangarbeid geconstateerd.

Wereldvoetbalbond FIFA belooft al vijf jaar lang om schending van de mensenrechten van arbeiders aan te pakken, maar tot nu toe is nagenoeg geen enkele verbetering te zien, constateert Amnesty.

,,De Qatarese regering blijft apathisch en de FIFA laat het volkomen afweten als het om de rechten van de arbeiders gaat. De arbeidsomstandigheden en de karige betaling staan in verschrikkelijk contrast met de riante salarissen van de voetballers die straks in Qatar spelen'', reageerde directeur Eduard Nazarski van Amnesty Nederland donderdag.

Arbeiders komen vooral uit Bangladesh, India en Nepal. Amnesty roept de grote sponsors zoals Adidas, Coca Cola en McDonald's op om de druk op de FIFA op te voeren om uitbuiting tegen te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen