10131 mrt '16 11:39

Premier Kroatië woest over vrijspraak Seselj

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - De vrijspraak bij het Joegoslavië-tribunaal donderdag van Vojislav Seselj is niet in goede aarde gevallen in Kroatië.

ANP
ANP

De premier van dat land noemde het vonnis ,,schandalig'' en een nederlaag voor het VN-tribunaal.

,,Dit vonnis is schandelijk. Het is een nederlaag voor het Haagse tribunaal en voor de aanklagers'', zei Tihomir Oreskovic tijdens een bezoek aan Vukovar, een stad in het oosten van Kroatië die tijdens de oorlog op de Balkan maanden werd belegerd door Servische paramilitairen.

Seselj, de oprichter van de rechts-nationalistische Servische Radicale Partij, stond terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, begaan door Serviërs tijdens de oorlog. De rechters van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag kwamen tot vrijspraak omdat ze het bewijs ontoereikend achten.

Seselj was donderdag zelf niet in de rechtbank aanwezig. Het tribunaal verleende hem in 2014 toestemming naar Servië terug te keren vanwege zijn slechte gezondheid. Seselj lijdt aan darmkanker. Hij hield echter wel een persconferentie, waarin hij zei dat dit het enig mogelijke vonnis was. Ook is Seselj van plan zijn eerdere eis om een schadevergoeding nieuw leven in te blazen en het bedrag te verhogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen