BUI31 mrt '16 11:44

Zuma moet toch geld terugbetalen

Auteur: ANP Nieuws

KAAPSTAD (ANP/RTR) - President Jacob Zuma van Zuid-Afrika moet toch een deel terugbetalen van het geld van de staat dat hij gebruikte voor de verbouwing van zijn huis.

EPA
EPA

Dat heeft de hoogste rechtbank in het land donderdag bepaald.

Zuma spendeerde voor de verbouwing omgerekend meer dan 16 miljoen euro uit de staatskas, op papier voor extra beveiligingsmaatregelen. Die bleken onder meer te bestaan uit een zwembad, een amfitheater en een veestal.

Justitie oordeelde eerder al dat hij een redelijk deel daarvan moest terugbetalen. De anti-corruptiewaakhond concludeerde in een rapport in 2014 dat onder andere een zwembad en een amfitheater geen beveiligingsmaatregelen zijn en dat de president geld moest teruggeven. De minister van Politie vond dat niet nodig. Hij stelde onder meer dat het water uit het zwembad kan worden gebruikt als bluswater in geval van brand. De uitspraak van de rechtbank maakt dat weer ongedaan.

Respecteren

Hoeveel Zuma zal moeten terugstorten is nog niet bekend. De rechtbank gaf het ministerie van Financiën zestig dagen de tijd om dat te bepalen.

In een reactie zei de 73-jarige Zuma het oordeel te zullen respecteren en dat hij zal kijken wat juist is voor hem om te doen. De oppositie riep om zijn aftreden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen