BUI1 apr '16 06:20

Vervolg journalistenproces Turkije besloten

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Het proces tegen de twee Turkse journalisten die worden beschuldigd van spionage wordt vrijdag achter gesloten deuren voortgezet.

Can Dundar (L) en Erdem Gul (R). EPA
Can Dundar (L) en Erdem Gul (R). EPA

Bij de eerste procesdag, een week geleden, waren onder andere diplomaten uit Duitsland en de Verenigde Staten aanwezig. Dit tot groot ongenoegen van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Die is momenteel in Washington voor een internationale top over nucleaire veiligheid. Bij protesten daar tegen de beperking van de persvrijheid in Turkije grepen Turkse veiligheidsmensen hardhandig in, zo meldde de verslaggever Yochi Dreazen op Twitter. De Amerikaanse autoriteiten zijn op de hoogte van de berichten, aldus Ben Rhodes, de plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur van president Barack Obama.

De National Press Club, een vereniging van journalisten in Washington, was geschokt door de berichten. ,,De Turkse president en zijn veiligheidspersoneel zijn te gast in de VS’’, zei voorzitter Thomas Burr. ,,Ze hebben het recht niet op te treden tegen journalisten of demonstranten.’’

Verantwoording

De Duitse ambassadeur Martin Erdmann moest zich voor de rol van de Duitse diplomaten verantwoorden op het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken in Ankara. Dat was al de tweede keer deze week. Eerder werd hij op het matje geroepen nadat een programma op de Duitse publieke omroep een liedje had uitgezonden waarin de draak werd gestoken met Erdogan. Daarin werd ook de toenemende persbreidel in Turkije aangesneden.

De Turkse journalisten Can Dundar en Erdem Gul van de krant Cumhuriyet werden in november aangehouden omdat ze hadden bericht dat de Turkse regering wapens wilde exporteren naar extremisten in Syrië.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen