BUI2 apr '16 07:15

Veiligheidsraad voor VN-politiemacht Burundi

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vrijdag (lokale tijd) ingestemd met een resolutie die de weg vrijmaakt voor de inzet van een internationale politiemacht in Burundi.Het Afrikaanse land wordt geteisterd door politiek geweld sinds president Pierre Nkurunziza april vorig jaar besloot om voor een derde termijn te gaan.

EPA
EPA

Het Afrikaanse land wordt geteisterd door politiek geweld sinds president Pierre Nkurunziza april vorig jaar besloot om voor een derde termijn te gaan. De door de Franse delegatie ingediende resolutie verzoekt VN-chef Ban Ki-moon om binnen 15 dagen met een lijst aan mogelijkheden te komen voor een VN-politiemacht. Het is de bedoeling dat de regering van Burundi en de Afrikaanse Unie hierbij worden betrokken.

De vrees bestaat dat de onlusten, die tot nu toe aan zeker 439 mensen het leven hebben gekost, leiden tot een etnisch conflict. Zo’n 250.000 inwoners zijn al op de vlucht geslagen voor het geweld, dat het land in een economische crisis heeft gestort.

De VN staan onder druk in actie te komen tegen het geweld, ruim 20 jaar na de etnische zuiveringen in Rwanda van 1994. Burundi en buurland Rwanda kennen een qua etniciteit vergelijkbare bevolkingssamenstelling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen