BUI2 apr '16 09:37

'BND bespiedde ook Israël, VS en industrie'

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De Duitse inlichtingendienst BND heeft ook de staf van de Israëlische premier, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en twee luchtvaartbedrijven bespioneerd.

EPA
EPA

Dat hebben ingewijde bronnen Der Spiegel toevertrouwd. De BND handelde volgens het Duitse opinieblad soms uit eigen beweging, maar zou zich ook voor het karretje van de Amerikaanse NSA hebben laten spannen.

Afgelopen najaar stelde de Bondsdag al vast dat de BND tal van Europese bondgenoten heeft afgeluisterd en gegevens heeft afgetapt. Een parlementaire commissie oordeelde dat de dienst zijn boekje te buiten is gegaan. In 2013 kreeg de BND opdracht te stoppen met het bespieden van bondgenoten, maar sommige operaties blijken toch te zijn doorgegaan.

De nieuwe onthulling dat de BND ook luchtvaartbedrijven Eurocopter en EADS heeft bespioneerd, is pikant. Het was al bekend dat de Amerikaanse zusterdienst de BND tegen alle afspraken in heeft gevraagd beide ondernemingen te bespieden. Dergelijke bedrijfsspionage kan maar moeilijk gerechtvaardigd worden met een beroep op de staatsveiligheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen