BUI4 apr '16 13:58

EU-commissaris blij met Panama Leaks

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De onthullingen over vermogende politici en zakenmensen die hun geld via brievenbusfirma's in belastingparadijzen stallen zijn ,,erg goed nieuws’’.

EPA
EPA

Dat zei EU-commissaris Pierre Moscovici (Economische zaken) maandag op de Franse radio over de 'Panama Papers’. ,,Omdat het de politieke wapens geeft om te zeggen: het is genoeg.''

De Europese Commissie presenteerde in januari een voorstel dat belastingontwijking door multinationals tegen moet gaan. ''Er zal altijd strijd zijn tussen fraudeurs, belastingontwijkers en fiscale opsporingsinstanties'', aldus de Franse oud-minister. Hij voegde daaraan toe dat het bankgeheim al bijna niet meer bestaat.

In het journalistieke onderzoek naar wereldwijde belastingontduiking duiken meer dan tien staatshoofden op. Ook de vrouw van EU-commissaris Miguel Arias Cañete (Klimaat, Energie) wordt genoemd in de Panama Papers. Cañetes woordvoerder zei tegen het consortium dat de kwestie onderzocht dat de gedragscode van de Europese Unie niet is overtreden. Zijn vrouw zou al haar vermogen hebben opgegeven bij de Spaanse fiscus.

Regelgeving

De Europese Commissie wilde maandag niet reageren op de ,,gelekte documenten’’. De sociaaldemocratische fractie in het Europees Parlement stelt dat de Panama Papers aantonen dat er op grote schaal wordt witgewassen en belasting ontweken. Fractievoorzitter Gianni Pitella heeft commissievoorzitter Jean-Claude Juncker maandag in een brief gevraagd om ,,ambitieuze’’ regelgeving tegen de ''immorele belastingpraktijken’’.

De Groenen in het Europees Parlement vroegen om ,,agressieve actie'' van de EU. ,,Panama Leaks toont aan dat we tot nu alleen nog maar aan de oppervlakte van de verachtelijke belastingontwijkingen hebben gekrast.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen