BUI9 apr '16 02:33

Geslaagde test nieuwe raketmotor Noord-Korea

Auteur: ANP Nieuws

SEOUL (ANP) - Onder het toeziend oog van leider Kim Jong Un heeft Noord-Korea zaterdag een succesvolle test uitgevoerd van een nieuw type raketmotor.

EPA
EPA

Dat meldden Noord-Koreaanse staatsmedia.

De test werd uitgevoerd op het Noord-Koreaanse testterrein voor langeafstandsraketten, aan de westkust van het land. In maart beweerde het communistische regime dat het een kernkop op een ballistische raket had geplaatst. Buurland Zuid-Korea en de Verenigde Staten geloven echter dat het nog jaren kan duren voordat Noord-Korea in staat is een intercontinentale ballistische raket te lanceren.

Nadat Noord-Korea in januari voor de vierde keer een kernbom had getest lanceerden de Verenigde Staten en Zuid-Korea het plan voor een nieuw raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied. Dit tot onvrede van China.

De Amerikaanse minister van Defensie Ash Carter zei vrijdag (lokale tijd) dat het systeem er daadwerkelijk gaat komen. Hij voegde hier aan toe dat China meer moet doen om de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse raketprogramma tegen te gaan in plaats van te klagen over de Amerikaanse plannen.

,,Het is een noodzakelijk iets”, aldus de minister op een seminar van de Council on Foreign Relations in New York. Carter zei ook dat het plan niets met China te maken heeft. ,,Het is iets tussen ons en Zuid-Korea, en onderdeel van het beschermen van onze troepen op het Koreaanse schiereiland en Zuid-Korea.’’

China stelt dat het raketafweersysteem een bereik heeft dat ver voorbij het Koreaanse schiereiland gaat en tot in China raketten kan onderscheppen. Ook vreest het land voor zijn eigen nationale veiligheidsbelangen en de strategische stabiliteit in de regio.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen