BUI12 apr '16 18:41Aangepast op 14 apr '16 11:06

Kink in kabel uitwisseling passagiersdata

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (ANP) - Goedkeuring van een akkoord over de opslag en uitwisseling van passagiersgegevens van vluchten van, naar en tussen Europese landen is minder zeker dan gedacht.

Sophie In 't Veld. ANP
Sophie In 't Veld. ANP

Door amendementen in te dienen voor een cruciale stemming donderdag in het Europees Parlement in Straatsburg, staat de deal gemaakt door onderhandelaars van het EU-parlement (EP) met de EU-lidstaten en de Europese Commissie op losse schroeven.

D66-politica Sophie In 't Veld wil dat landen automatisch gegevens gaan uitwisselen als uit een eerste analyse van de verstrekte en opgeslagen gegevens blijkt dat iemand gesignaleerd staat of dat er reden tot oplettendheid is. In de oorspronkelijke deal is dit zo niet geregeld.

Over het zogeheten Passagiersnamen Register (PNR) is jaren stevig onderhandeld mede omdat er zorgen waren over de privacy van burgers. EU-lidstaten willen de gegevens, zoals persoonsgegevens of maaltijdvoorkeur gaan gebruiken in de strijd tegen terreur en andere zware misdaden.

Wolf in schaapskleren

EP-hoofdonderhandelaar Timothy Kirkhope noemde de gewenste aanpassing een ,,wolf in schaapskleren''. Volgens hem heeft het amendement tot doel het hele akkoord te ondermijnen. Hij waarschuwt zijn collega's ervoor dat als de voorgestelde aanpassing wordt aangenomen, de deal hoogstwaarschijnlijk mislukt.

Ook de Groenen met GroenLinks en de Europees Unitair Links-fractie met de SP en de Partij voor de Dieren hebben amendementen ingediend.

De twee grootste fracties, de christendemocraten en de sociaal-democraten, steunen nog steeds het onderhandelde akkoord. Samen hebben ze een meerderheid, maar of alle leden de fractielijn volgen is de vraag.

Gerelateerde artikelen