BUI15 apr '16 18:50

Merkel: OM beslist over vervolging komiek

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering heeft vrijdag besloten toe te staan dat het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek doet naar televisiekomiek Jan Böhmermann.

EPA
EPA

Die heeft de Turkse president RecepTayyip Erdogan op de ziel getrapt met een ,,smaadgedicht'', waarin hij suggereerde dat de Turkse leider meisjes slaat, kinderporno bekijkt en seks bedrijft met dieren.

Erdogan had de Duitse regering om vervolging gevraagd. De regering gaf het OM vrijdag toestemming dat te onderzoeken. Bondskanselier Angela Merkel wees er in een verklaring op dat het kabinet met de beslissing geen uitspraak doet over de zaak zelf. ,,In een rechtsstaat is het geen zaak van de regering, maar van openbare aanklagers en rechters om het persoonlijkheidsrecht en andere belangen af te wegen tegen de vrijheid van de pers en kunst'', zei Merkel.

De beslissing van het kabinet was niet unaniem, maar bij het staken van de stemmen gaf die van de bondskanselier de doorslag. Dit kwam Merkel op het verwijt van critici te staan dat zij een knieval maakte voor Erdogan, die zij nodig heeft om de toestroom van vluchtelingen via Turkije naar Europa te stoppen. Zelf verwees zij naar de nauwe en vriendschappelijke banden tussen Berlijn en Ankara, de drie miljoen mensen van Turkse afkomst in de Bondsrepubliek en de samenwerking binnen de NAVO.

Merkel reist op 23 april met EU-president Donald Tusk en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans naar Turkije voor vervolgoverleg over de migratieproblematiek. Premier Mark Rutte vindt de zaak een kwestie tussen Duitsland en Turkije, die ,,niet Europa raakt''. Nederland is momenteel voorzitter van de Europese Unie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen