BUI15 apr '16 18:52

Sanders hekelt kloof tussen arm en rijk

Auteur: ANP Nieuws

VATICAANSTAD (ANP) - De Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders heeft vrijdag tijdens een conferentie over sociale rechtvaardigheid in het Vaticaan de kloof tussen de 'haves en havenots' in deze wereld verdorven genoemd.

EPA
EPA

De Democraat riep de encycliek van paus Leo XIII uit 1891 over dit onderwerp in herinnering. Ook toen waren de verschillen tussen rijk en arm al enorm.

,,Laten we duidelijk zijn, vandaag de dag is de situatie erger. In 2016 bezit 1 procent van de wereldbevolking meer dan de overige 99 procent samen. In een tijd dat zo weinigen zo veel hebben en zo velen zo weinig, moeten we de grondbeginselen van de huidige economie afkeuren als immoreel en onhoudbaar'', zei Sanders. Hij hekelde ook het systeem in de Verenigde Staten, waar ,,miljardairs verkiezingen kunnen kopen''.

Paus Franciscus liet zich verontschuldigen. Bisschop Marcello Sanchez las een handgeschreven briefje voor waarin de kerkvorst liet weten dat hij tot zijn spijt niet kon komen in verband met de voorbereiding op zijn bezoek aan Griekenland zaterdag.

Gerelateerde artikelen