BUI16 apr '16 01:00

Meer kans op atoomproef na mislukte rakettest

Auteur: ANP Nieuws

SEOUL/WASHINGTON (ANP) - Zuid-Koreaanse functionarissen en internationale experts denken dat Noord-Korea mogelijk binnen enkele weken een vijfde atoomproef houdt, nu een raketlancering jammerlijk is mislukt.De regerende Noord-Koreaanse Arbeiderspartij houdt begin mei een congres.

EPA
EPA

De regerende Noord-Koreaanse Arbeiderspartij houdt begin mei een congres. Leider Kim Jong Un wil dan vermoedelijk zijn prestaties bij het versterken van het militaire vermogen van Pyongyang over het voetlicht brengen. Er moet dan wel iets zijn om trots op te zijn, en een mislukte raketlancering is dat niet.

,,Noord-Korea is in staat elk moment een nieuwe kernproef te houden, als Kim Jong Un daartoe besluit'', zei een Zuid-Koreaanse functionaris die betrokken is bij het nationale veiligheidsbeleid. Na de mislukte raketlancering mogen ,,aanvullende provocaties'' worden verwacht.

Een nieuwe rakettest is niet waarschijnlijk, als Noord-Korea de oorzaak van het mislukken van de lancering van vrijdag niet heeft achterhaald, zegt John Schilling van de website 38 North. De website, die ontwikkelingen in Noord-Korea volgt, meldde vrijdag nieuwe activiteit bij het atoomcomplex Nyongbyon die er op wijst dat Noord-Korea bezig is plutonium te winnen uit atoomafval, mogelijk voor een atoombom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen