BUI16 apr '16 04:34

Veiligheidsraad veroordeelt Noord-Korea weer

Auteur: ANP Nieuws

NEW YORK (ANP) - De VN-Veiligheidsraad heeft vrijdag opnieuw Noord-Korea veroordeeld, omdat het land de besluiten van het orgaan aan zijn laars blijft lappen.

EPA
EPA

Met de lancering van een raket schendt het regime in Pyongyang volgens de raad meerdere resoluties die zulke acties verbieden. De Veiligheidsraad eist dat Noord-Korea stopt met deze ,,minachting''.

Volgens Zuid-Korea is de lancering van de raket voor de middellange afstand overigens mislukt. Voor de Veiligheidsraad maakt dat de lancering niet minder illegaal.

Het internationale orgaan, waarin vijf machten waaronder China een veto hebben, heeft zich al herhaaldelijk uitgesproken tegen de militaire acties van Noord-Korea, dat formeel nog altijd in oorlog is met het zuiden. De raad legde onlangs nog uitgebreide strafmaatregelen op aan het geïsoleerde regime, omdat het zeer tegen de zin van de internationale gemeenschap doorgaat met het ontwikkelen en testen van kernwapens.

De raket die Noord-Korea vrijdag lanceerde, niet toevallig op de 104e geboortedag van 'vader des vaderlands' Kim Il-sung, zou een bereik van maximaal 4000 kilometer hebben.

Gerelateerde artikelen