BUI7 jan '15 20:57

Honderdduizend mensen betogen in Frankrijk

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - In Parijs zijn volgens de politie zeker 35.000 mensen afgekomen op een spontane betoging na de aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo.

EPA
EPA

Daarmee was de hoofdstad het hart van de protesten, waar volgens Franse media in heel het land zeker 100.000 mensen op afkwamen.

De Place de la République, vlak bij het kantoor waar eerder op woensdag zeker twaalf mensen werden vermoord door gemaskerde mannen, ziet zwart van de mensen. Sommige mensen houden pennen in de lucht en dragen bordjes met daarop teksten als ,,Je suis Charlie (Ik ben Charlie)''. Ook hebben mensen edities van het tijdschrift meegenomen. De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Ed Kronenburg, was volgens het Twitter-account van de ambassade bij de demonstratie.

Ook in andere Franse steden zijn duizenden mensen de straat opgegaan. In Rennes zouden ongeveer 13.000 tot 15.000 mensen op de been zijn, in Toulouse zo'n 10.000. In Lyon hebben zeker 5000 mensen in totaal honderden kaarsen aangestoken bij het stadhuis. Ook in Straatsburg, Bordeaux, Clermont-Ferrand, Marseille en Tours zijn duizenden mensen op de been. In veel andere Franse steden, stadjes en dorpen zijn honderden mensen bij elkaar uit protest.

Sociale media

Via sociale media werden mensen opgeroepen zich aan te sluiten om steun uit te spreken aan de slachtoffers en hun familieleden. Dat gold niet alleen voor Frankrijk, maar ook elders op de wereld. In omliggende landen, maar ook in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië zijn spontane bijeenkomsten.

In Brussel begon om 18.30 uur een protestactie bij het Europees Parlement op initiatief van EU-parlementariërs. Daar zijn honderden mensen op afgekomen, eveneens met ,,Je suis Charlie''-bordjes. Ook in Berlijn zijn volgens Duitse media enkele honderden mensen bijeen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen