BUI10 mrt '15 18:18

'Rusland blijft rebellen Oekraïne bewapenen'

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Rusland blijft wapentuig naar de separatisten in Oost-Oekraïne sturen.

EPA
EPA

Die beschuldiging uitte de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland dinsdag. Ze zei dat de wapenleveranties in strijd zijn met ,,de letter en geest'' van het akkoord van Minsk, dat vorige maand werd ondertekend en vrede moet brengen.

Rusland heeft altijd ontkend dat het de pro-Russische rebellen steunt met wapens en manschappen. In Washington is de grote vraag van dit moment of de Amerikaanse regering het Oekraïense leger op soortgelijke wijze te hulp moet schieten. Tot nog toe deinsde president Barack Obama daarvoor terug, maar momenteel is de regering ,,actief aan het overwegen'' om ,,dodelijke defensieve wapens'' te leveren aan Oekraïne, zegt onderminister van Defensie Brian McKeon.

Hoewel het leger en de separatisten beweren dat ze het leeuwendeel van hun zware wapentuig van het front hebben teruggetrokken, wordt het staakt-het-vuren nog altijd niet volledig gerespecteerd.

De rebellen in de grote stad Donetsk spraken dinsdag van een ,,forse verslechtering'' van de situatie: het leger zou hen maandag 22 keer hebben beschoten. Aan de kant van het Oekraïense leger waren soortgelijke geluiden te horen: de afgelopen 24 uur raakten volgens een woordvoerder negen militairen gewond door toedoen van de separatisten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen