BUI21 apr '15 12:27Aangepast op 21 apr '15 15:33

'Boekhouder van Auschwitz' bekent

Auteur: ANP Nieuws

LÜNEBURG (ANP) - De 93-jarige Oskar Gröning, alias de 'boekhouder van Auschwitz', heeft dinsdag toegegeven dat hij wist dat er Joden werden vernietigd.

ANP
ANP

,,Voor mij staat het vast dat ik moreel medeschuldig ben. Ik vraag om vergeving. Over de strafrechtelijke schuld moet u beslissen'', zei hij tegen de rechters toen zijn proces dinsdag begon.

Gröning staat terecht voor hulp bij de zogeheten 'Hongarenactie' tussen mei en juli 1944. Er kwamen toen zeker 137 transporten met Hongaarse Joden aan in vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau. Van de ongeveer 425.000 Joden kwamen er zeker 300.000 om het leven. De meesten werden direct na aankomst vergast. Gröning was toen begin twintig en een overtuigd nazi.

De officier van justitie zei dat Gröning geld en bezittingen van Joden uit hun koffers had gehaald. Gröning gaf dat toe. Hij nam bankbiljetten uit de bagage en stuurde ze door naar de SS.

Gruwelen

Gröning vertelde dinsdag ook over gruwelen die hij met eigen ogen had gezien. Zo zag hij hoe een SS'er een huilende baby doodsloeg. ,,Ik was zo geschokt, ik vond het helemaal niet goed'', zei hij dinsdag. Hij vroeg om overplaatsing, maar dat werd afgewezen. Gröning zei ook dat hij één keer een vergassing heeft meegemaakt: ,,De schreeuwen werden luider en wanhopiger maar na een korte tijd werd het stiller.''

Het proces duurt waarschijnlijk tot eind juli. Het is niet bekend wanneer de rechters uitspraak doen. De oud-SS'er kan een gevangenisstraf van minstens drie jaar krijgen.

De rechtszaak tegen Gröning is een van de laatste grote Auschwitz-processen. Aanklagers wilden Gröning eerder niet vervolgen, omdat ze niet konden vaststellen dat mensen rechtstreeks door zijn toedoen waren overleden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen