BUI9 okt '15 13:19

'Nobelprijs is boodschap voor hele regio'

Auteur: ANP Nieuws

TUNIS/OSLO (ANP/DPA) - De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Tunesisch overlegorgaan Nationale Dialoog Kwartet is een boodschap voor de hele regio.

Houcine Abassi (R). EPA
Houcine Abassi (R). EPA

Dat zei vakbondsleider Houcine Abassi vrijdag in een reactie. Abassi is leider van een van de partijen van het kwartet, de UGTT (Algemene Tunesische Arbeidsvakbond). Het is volgens hem een eer voor Tunesië, maar ook hoop voor de Arabische wereld omdat het de kracht van onderhandeling en dialoog beklemtoont.

Het autocratische en corrupte bewind van president Zine al-Abidine Ben Ali stortte begin 2011 in na hevige onlusten. Hij had van eind 1987 tot januari 2011 de touwtjes in handen. Het arme Noord-Afrikaanse land van 11 miljoen inwoners leek in 2013 op een bloedige chaos af te stevenen, net zoals de andere landen van de 'Arabische Lente'.

De bond UGTT, de werkgevers van de UTICA (Tunesische Industrie- Handels- en Ambachtsbond), de mensenrechtenliga LTDH en de nationale orde van advocaten gingen als 'kwartet' aan tafel om met hun 'Tunesisch poldermodel' de ramp af te wenden. Dat is volgens het Nobelcomité wonderwel gelukt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen