BUI1 mei '15 03:18

Hollande toont geen genade voor misbruik CAR

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - De Franse president François Hollande heeft donderdag gezworen dat hij geen enkele genade zal tonen als Franse militairen zich in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) inderdaad hebben vergrepen aan kinderen.

EPA
EPA

Volgens bronnen binnen de Franse justitie zouden veertien militairen bij het schandaal zijn betrokken. Persbureau Reuters maakt melding van minstens achttien verdachten.

De misbruikzaak kwam woensdag aan het licht door onthullingen van de Britse krant The Guardian. Franse vredestroepen zouden in een vluchtelingenkamp in de CAR tussen december 2013 en juni 2014 tien kinderen hebben verkracht, sommigen van slechts negen jaar oud. De militairen hadden de kinderen juist moeten beschermen.

Reuters heeft de hand weten te leggen op het interne VN-rapport, met daarin verklaringen van slachtoffers, en meldt dat dertien Franse militairen betrokken zijn bij het schandaal. Daarnaast zouden ook drie soldaten uit Tsjaad en twee uit Equatoriaal-Guinea zich aan kinderen hebben vergrepen.

Zowel de Verenigde Naties als Frankrijk doen onderzoek naar de aantijgingen. ,,Als deze informatie wordt bevestigd, zal de straf proportioneel zijn met de daden. Als die ernstig waren, zal de straf streng zijn. Ik zal onvermurwbaar zijn'', zei president Hollande.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen