BUI22 apr '15 22:53Aangepast op 22 apr '15 23:41

VS: Rusland zet meer luchtafweer in Oekraïne

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Rusland heeft meer luchtafweergeschut Oekraïne binnengereden en een deel van het wapentuig bij de frontlinies neergezet.

EPA
EPA

Dat zeiden Amerikanen woensdagavond. Bovendien trainen de Russen de rebellen in het oosten van het land.

Het wordt algemeen aangenomen dat de Russen actief zijn in Oost-Oekraïne, waar pro-Russische separatisten strijden voor meer autonomie. Vanuit die regio is zeer waarschijnlijk met een BUK-raket, een luchtafweerraket, geschoten op het toestel met vluchtnummer MH17. Het vliegtuig stortte neer, waardoor 298 inzittenden onder wie 196 Nederlanders omkwamen.

De Amerikanen zeggen dat de rebellen 'complexe trainingen' houden, ,,waarbij er geen twijfel bestaat over Russische betrokkenheid''. De Amerikanen hebben namelijk onbemande vliegtuigjes zien vliegen in het gebied, ,,een onmiskenbaar teken dat de Russen daar zijn'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Defensie.

Versterkingen

Verder zouden de Russen een troepenmacht opbouwen langs de grens met Oekraïne. Er waren daar al troepen en voertuigen gestationeerd, maar nu rukken er versterkingen aan. Sinds oktober was de Russische strijdmacht langs de grens niet zo groot.

Rusland heeft altijd ontkend op welke manier dan ook deel te nemen aan de strijd in het oosten van Oekraïne.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen