BUI4 aug '15 18:58

Chef OM Duitsland valt over persrel

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - De baas van het Openbaar Ministerie in Duitsland, Harald Range, is vervroegd met pensioen gestuurd vanwege een rel over persvrijheid.

EPA
EPA

Range moest weg van minister van justitie Heiko Maas omdat het vertrouwen in hem is verstoord, aldus de bewindsman dinsdag.

Range raakte in opspraak door een zaak die het OM begon tegen de nieuwssite Netzpolitik.org op verdenking van schending van staatsgeheimen. De site verspreidde op basis van interne documenten van geheime diensten informatie over hoe die internet in de gaten houden. Volgens critici van het OM-onderzoek vallen die documenten niet onder de noemer staatsgeheim en is de publicatie gewoon afgedekt door de persvrijheid die in de grondwet van de Bondsrepubliek is vastgelegd.

De OM-baas kreeg onder anderen van prominente politici van de regeringspartij SPD de wind van voren. Minister Maas is ook van de SPD. Oppositiepartij Die Linke eiste zijn aftreden.

Politieke invloed

Range had in de discussie rond het onderzoek naar de nieuwssite het ministerie van Justitie verweten ,,politieke invloed'' uit te oefenen. Ranges houding viel niet in goede aarde bij Maas.

Hoofdofficier van Justitie Peter Frank is de opvolger van Range.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen