BUI27 sep '15 03:26

Catalonië kiest regioparlement

Auteur: ANP Nieuws

BARCELONA (ANP) - Ruim 5,5 miljoen Catalanen kiezen zondag een nieuwe regionale volksvertegenwoordiging die 135 zetels telt.

EPA
EPA

De huidige Catalaanse regeringsleider, Artur Mas, heeft van de stembusgang een referendum over onafhankelijkheid gemaakt.

Hij wil met zijn separatistische partijencoalitie Junts pel Sí (Samen voor 'ja') Catalonië binnen twee jaar losmaken van Spanje. Een meerderheid voor Mas lijkt in de peilingen ondanks stemmenwinst erg onzeker. Mogelijk behalen de separatisten een meerderheid als de zetels van Mas straks worden opgeteld bij die van de uiterst linkse separatisten van de CUP (Kandidatuur Volkseenheid). De stembureaus openen om 09.00 uur en sluiten om 20.00 uur.

Het Catalaans separatisme is de afgelopen jaren opgelaaid onder aanvoering van Mas. Hij maakte van onafhankelijkheid het belangrijkste thema, mede om de aandacht af te leiden van de economische crisis. Zijn partij, de Democratische Samenkomst van Catalonië (CDC) maakt deel uit van Junts. Toch vrezen ook nationalistische Catalanen de onzekerheid die afscheiding met zich meebrengt, bijvoorbeeld voor hun pensioen, het lidmaatschap van Europese instellingen en het vertrek van 'Barça' uit de Spaanse voetbalcompetitie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen