BUI5 nov '15 18:26

Hollande opent Frans 'Pentagon'

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Het Franse ministerie van Defensie heeft sinds donderdag een eigen 'Pentagon''.

EPA
EPA

President François Hollande opende in het zuidwesten van Parijs het nieuwe ministerie, dat 140.000 vierkante meters beslaat. Het wordt overkoepeld door het grootste dak van zonnepanelen van de stad en het complex is bovendien op veel plaatsen beplant.

Het complex bij het Plein Balard is door de media 'Balardgone' gedoopt. Het heeft 4 miljard euro gekost en vervangt een reeks verspreide veelal historische panden die het ministerie eerder gebruikte. Het centrum van het complex is een zeshoek (hexagoon). De glazen buitenkant en de beplanting verhullen dikke muren van gewapend beton die aanvallers buiten houden. Architect Nicolas Michelin zei volgens Le Figaro dat 60 procent van de begane grond is beplant. Het Parijse Pentagon wordt daarom ook ,,een ecologisch fort genoemd''.

Er werken 9300 ambtenaren. De minister zelf, Jean-Yves Le Drian, is er nog niet. Mogelijk heeft hij moeite afscheid te nemen van het zeventiende-eeuwse paleisje Hôtel de Brienne. Le Drian heeft daar het kantoor van oorlogspremier Georges Clemenceau (1841-1929) in oude glorie hersteld en werkt daar nog steeds.

Gerelateerde artikelen