BUI23 sep '15 14:20Aangepast op 23 sep '15 16:16

'Al-Sisi verleent gratie aan 100 gevangenen'

Auteur: ANP Nieuws

CAÏRO (ANP) - De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft gratie verleend aan honderd gevangenen, onder wie de televisiejournalist voor al-Jazeera Mohamed Fahmy.

EPA
EPA

Persbureau Reuters meldt dit woensdag op basis van bronnen binnen de Egyptische veiligheidsdiensten.

De Canadese Fahmy was een van de drie al-Jazeera-journalisten die vorige maand nog tot drie jaar cel werden veroordeeld. Volgens de rechter opereerden de journalisten zonder de juiste papieren en zonden ze materiaal uit dat schadelijk was voor Egypte.

Canada reageerde woensdag verheugd op het nieuws. Een woordvoerder van de regering liet weten dat Canada Fahmy gaat helpen om Egypte te verlaten.

Rena Netjes

De Nederlandse journaliste Rena Netjes, die in Egypte is veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, heeft geen gratie gekregen, blijkt uit een Twitterbericht van de journaliste. Netjes ontvluchtte Egypte voor de uitspraak van de rechter.

Toen al-Sisi in 2013 aan de macht kwam in Egypte stelde hij een protestverbod in. Sindsdien verdwenen vele critici achter slot en grendel. Vorig jaar ging het om tientallen mensen.

De gratie komt op dezelfde dag dat Frankrijk de verkoop van twee moderne marineschepen aan Egypte bekendmaakte. De schepen, type Mistral, waren eigenlijk bedoeld voor Rusland, maar Frankrijk annuleerde de verkoop vorig jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen