BUI11 jan '15 14:56

Massa verzamelt zich voor mars in Parijs

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Een half uur voor aanvang van de mars voor de republiek, staat het Place de la République tjokvol.

EPA
EPA

Bovendien zijn de Parijse straten naar het plein geblokkeerd door mensenmassa's, zo meldden Franse media. Hoeveel mensen er al zijn, is niet bekend. Verslaggevers ter plaatse melden dat er mogelijk honderdduizenden mensen op het plein en in de omgeving zijn.

Volgens Franse media worden er uiteindelijk honderdduizenden mensen verwacht in de Franse hoofdstad. Ze hebben bordjes bij zich met daarop teksten als ,,zwaai met je pen'' en ,,liberté, égalité, dessinez, écrivez'' (vrijheid, gelijkheid, teken, schrijf). Er wordt met vlaggen gezwaaid van allerlei landen, ook Arabische. Mensen klimmen in het standbeeld op het midden van het plein. Er wordt geklapt, gezongen en gejoeld.

Overal in Parijs staan mensen op balkons met de Franse driekleur en borden die steun betuigen aan de slachtoffers van de terreurdaden van afgelopen week.

Place de la République

Het Place de la République is een symbolisch vertrekpunt. Het plein ligt vlak bij de redactie van Charlie Hebdo, waar woensdag twaalf mensen werden vermoord door terroristen. Uren na die aanslag verzamelden zich tienduizenden mensen op het plein om te demonstreren tegen het geweld en om hun medeleven te betuigen. Ook de dagen daarna was het plein het hart van demonstraties.

Ook bij het eindpunt van de mars, op het Place de la Nation, groeit de mensenmassa snel.

Metro's in de richting van de beide pleinen zijn afgeladen. Verscheidene stations van de ondergrondse zijn afgesloten. Het openbaar vervoer in de Franse hoofdstad is zondag gratis.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen