BUI7 jan '15 14:45

Radicale moslims troffen Frankrijk vaker

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Frankrijk is de laatste jaren vaker opgeschrikt door aanslagen en geweld van extremistische moslims, maar geen daarvan heeft zoveel slachtoffers geëist als de schietpartij op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs.Eind vorig jaar waren in drie dagen tijd drie gewelddadige incidenten die met de islam in verband werden gebracht, maar in slechts één geval was volgens de politie sprake van een actie van een geradicaliseerde moslim.

EPA
EPA

Eind vorig jaar waren in drie dagen tijd drie gewelddadige incidenten die met de islam in verband werden gebracht, maar in slechts één geval was volgens de politie sprake van een actie van een geradicaliseerde moslim. Bertrand Nzohaboyano, een Fransman van Burundese afkomst, viel in de plaats Joué-lès-Tours in de buurt van Tours drie politieagenten aan. Zij raakten gewond. De dader had zich vier jaar geleden tot de islam bekeerd en had zijn Facebookpagina opgesierd met de vlag van de terreurgroep Islamitische Staat.

In maart 2012 schoot Mohammed Merah, een Fransman van Noord-Afrikaanse afkomst, een Franse militair dood in de Zuid-Franse stad Toulouse. Vier dagen later schoot hij in Montauban, eveneens in het zuiden, op militairen, waardoor twee Fransen van Noord-Afrikaanse afkomst omkwamen. Weer vier dagen later opende Merah het vuur op mensen in een joodse school in Toulouse, waarbij drie kinderen en een man de dood vonden. Merah pleegde alle aanslagen met hetzelfde wapen en werd op 22 maart bij de bestorming van zijn appartement door de politie gedood.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen