BUI26 nov '15 09:31

Extra Russische controles op Turks voedsel

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - Rusland heeft de controle verscherpt op voedsel en landbouwproducten die worden geïmporteerd uit Turkije.

EPA
EPA

Het ministerie van landbouw heeft de inspectiedienst Rosselchoznadzor daartoe opdracht gegeven, maakte het departement zelf donderdag bekend.

Onderzoek heeft volgens het ministerie uitgewezen dat 15 procent van de landbouwinvoer uit Turkije niet voldoet aan de Russische regels. Klanten en bedrijven hebben volgens minister van landbouw Alexander Tkatsjev geklaagd over ,,herhaaldelijke schendingen van Russische standaarden door Turkse producenten''. Rusland importeert vooral groente, fruit en vleesproducten uit Turkije.

Volgens persbureau Bloomberg zijn de controles simpelweg een handelssanctie wegens het neerschieten van een Russische gevechtsvliegtuig door Turkije eerder deze week. De Russische president Vladimir Poetin noemde het incident ,,een mes in de rug door medeplichtigen van terrorisme''. Ankara zegt dat het toestel is neergeschoten nadat het herhaaldelijk was gewaarschuwd dat het in Turks luchtruim was.

De aankondiging van de extra voedselcontroles - een middel dat Rusland ook tegen de Europese Unie heeft ingezet - komt op de dag dat de Franse president François Hollande een bezoek brengt aan Moskou om te praten over een alliantie in de strijd tegen Islamitische Staat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen