BUI11 jan '15 19:42Aangepast op 11 jan '15 22:41

Oppositiekandidate nieuwe president Kroatië

Auteur: ANP Nieuws

ZAGREB (ANP/RTR) - De conservatieve Kolinda Grabar Kitarovic is zondag met een nipte meerderheid tot president van Kroatië gekozen.

EPA
EPA

De oppositiekandidate kreeg iets meer dan 50 procent van de stemmen en versloeg daarmee zittend president Ivo Josipovic, bleek na het tellen van bijna 98 procent van de stemmen.

Kitarovic was de kandidate van de centrumrechtse oppositiepartij HDZ. Ze heeft bij de NAVO gewerkt.

Het spande erom bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Na het tellen van 75 procent van de stemmen had Josipovic een piepkleine voorsprong. In de eerste ronde van de verkiezingen behaalde Kitarovic nog iets minder stemmen dan de sociaaldemocraat Josipovic.

De president vervult in de jongste lidstaat van de Europese Unie een voornamelijk ceremoniële functie, maar nu Josipovic heeft verloren, zal dat de regerende sociaaldemocraten onder druk zetten. Kroatië kent een hoge werkloosheid en het bruto binnenlands product, de som van de geproduceerde goederen en diensten, is volgens de Wereldbank sinds 2008 met ongeveer 12 procent afgenomen. Veel Kroaten zijn van de politiek vervreemd geraakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen