BUI1 mei '15 16:28

President Burundi waarschuwt betogers

Auteur: ANP Nieuws

BUJUMBURA (ANP) - President Pierre Nkurunziza van Burundi heeft de betogers die al dagen tegen hem protesteren, gewaarschuwd voor ,,harde strafmaatregelen''.

EPA
EPA

Voor de zesde achtereenvolgende dag was het vrijdag in de hoofdstad Bujumbura onrustig.

De president, die tot de Hutu-meerderheid behoort, zei vrijdag dat een commissie onderzoekt of de betogers zich aan strafbare feiten schuldig hebben gemaakt. Als dat het geval is, zullen die hard worden gestraft, aldus Nkurunziza in een 1 meiboodschap.

De betogers eisen dat de president afziet van een derde ambtstermijn. Nkurunziza kondigde vorige week aan dat hij zich op 26 juni bij de presidentsverkiezingen weer kandidaat stelt, hoewel een president in Burundi slechts twee termijnen mag vervullen. Nkurunziza stelt echter dat zijn eerste ambtstermijn niet meetelt, omdat hij toen door de parlementariërs en niet door het volk is gekozen.

De president kwam in 2005 aan de macht, na een burgeroorlog van twaalf jaar in het Centraal-Afrikaanse land. Hij was de leider van een rebellengroep. In de burgeroorlog tussen de Hutu's en de Tutsi-minderheid kwamen ongeveer 300.000 mensen om.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen