BUI7 okt '15 15:44Aangepast op 7 okt '15 15:59

Hollande: we waren traag

Auteur: ANP Nieuws

STRAATSBURG (ANP) - Europa was traag om te onderkennen dat de tragedies in Noord-Afrika en het Midden-Oosten ook een effect hadden op Europa.

EPA
EPA

Dat zei de Franse president François Hollande woensdag tijdens een toespraak in het Europees Parlement in Straatsburg. Hij doelde specifiek op de problemen in deze regio die ertoe leidden dat mensen massaal op de vlucht sloegen, met Europa als eindbestemming.

,,Ik moet toegeven, dat Europa traag was om te onderkennen dat de tragedies ook gevolgen voor ons zouden hebben'', zei Hollande. ,,Vluchtelingen zochten naar licht, Europa was dat licht niet.'' Hij voegde toe dat Europa ,,eindelijk'' een plan heeft opgesteld om de grote aantallen vluchtelingen naar Europa op te vangen en om te gaan met de migratieproblematiek.

Hollande riep op tot solidariteit. ,,Crises roepen angst op, maar terugtrekking in de nationale schulp is niet de oplossing'' zei de president.

Tragische vergissing

Om het recht van het vrije verkeer van mensen, goederen en diensten in de Schengen-regio in twijfel te trekken, en weer nationale grenzen op te trekken, zou een ,,tragische vergissing'' zijn, zei Hollande. Europa heeft juist een versterking van Schengen nodig.

Zijn toespraak werd zowel met applaus als boe-geroep ontvangen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen