BUI22 apr '15 12:53

700 Duitsers naar kalifaat, 85 dood

Auteur: ANP Nieuws

BERLIJN (ANP) - Bijna zevenhonderd Duitsers zijn afgereisd naar het grondgebied van Islamitische Staat in Syrië en Irak.

EPA
EPA

Van hen zijn ongeveer 85 om het leven gekomen. Dat heeft de Duitse veiligheidsdienst BfV woensdag laten weten. Volgens de dienst zijn ongeveer 230 jihadgangers teruggekeerd, van wie rond de vijftig ervaring in de strijd hebben opgedaan.

De BfV schrijft dat er 7300 fundamentalistische moslims in Duitsland zijn, twee keer zo veel als in 2011, en dat hun aantal toeneemt. Zij zouden vooral actief zijn in de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, die aan Nederland grenst. ,,De islamistische beweging in Duitsland groeit ongeremd door. Daarmee wordt ook de voedingsbodem voor de jihad steeds groter. Salafisten willen ook in Duitsland een islamitische staat stichten'', zegt BfV-chef Hans-Georg Maassen.

De BfV waarschuwt ook dat de jihadisten steeds actiever worden met cyberaanvallen. Begin deze maand vielen hackers de Franse televisiezender TV5 Monde aan. Door de hack moest onder meer de televisie-uitzending worden onderbroken. De website van de zender werd uit de lucht gehaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen