BUI6 jan '15 19:58Aangepast op 6 jan '15 20:15

Boehner weer voorzitter Huis v Afgevaardigden

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - De Republikein John Boehner is dinsdag opnieuw gekozen tot voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

EPA
EPA

Hij gaat daarmee zijn derde termijn in. De politicus uit de staat Ohio kreeg onverwacht sterke tegenstand uit de gelederen van zijn eigen partij maar wist zich de conservatieven toch van het lijf te houden.

Om ervoor te zorgen dat Boehner niet meteen in de eerste stemronde zou winnen, hadden zijn Republikeinse tegenstanders meer dan dertig afgevaardigden uit eigen partij moeten overtuigen. Ze kwamen uiteindelijk niet verder dan 25.

De Republikeinen beschikken na de verkiezingen van begin november in het Congres over een comfortabele meerderheid. Dat kan echter niet verbloemen dat er onenigheid heerst. Sinds de opkomst in 2010 van de Tea Party staan in het Huis van Afgevaardigden Republikeinen tegenover Republikeinen. Twistpunt is daarbij vooral het fiscale beleid.

De tegenkandidatuur van verschillende conservatieve Republikeinen dinsdag tegen Boehner geeft aan dat hij het de komende tijd moeilijk krijgt. In het verleden torpedeerden Tea Party conservatieven geregeld zijn plannen. Een van de grootste uitdagingen ligt in het opstellen van en begroting waarmee ook de Democratische president Barack Obama kan leven. Het laatste wat de Republikeinen kunnen gebruiken is een sluiting van de overheid omdat er geen overeenstemming is over het budget.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen