BUI6 okt '15 14:47Aangepast op 6 okt '15 16:33

'Akkoord over coördinatie aanvallen Syrië'

Auteur: ANP Nieuws

MOSKOU (ANP) - Rusland is in beginsel akkoord met Amerikaanse voorstellen voor het coördineren van bombardementen op doelen in Syrië.

EPA
EPA

Dit heeft de Russische onderminister van Defensie Anatoli Antonov gezegd, meldde het persbureau TASS dinsdag. Van Amerikaanse zijde is nog geen mededeling over een dergelijk akkoord gedaan.

Antonov heeft militairen uit andere landen die de soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) bestrijden, uitgenodigd in Moskou te komen overleggen over de luchtaanvallen. Die kunnen dan worden gecoördineerd. En de internationale coalitie tegen IS zou ook haar doelwitten in Syrië moeten aangeven. De VS leiden de coalitie die in Irak en Syrië al meer dan een jaar lang aanvallen uitvoert. Doelwit is steeds IS.

De Russen hebben zich sinds afgelopen week met hun luchtaanvallen vooral gestort op rebellen in het noordwesten van Syrië die de belangrijke havenstad Latakia bedreigen. Doelwit zijn allerlei jihadisten die geen deel uitmaken van Islamitische Staat en rebellen die onder de vlag van het Vrije Syrische Leger (FSA) vechten.

Het FSA is een rebellengroep die steun heeft gekregen van de VS en andere westerse mogendheden. De groep geldt als het leger van de gematigde oppositiecoalitie die de Nationale Coalitie voor Syrische Revolutionaire en Oppositiekrachten heet. Washington is boos dat de Russen die bestoken. Het Kremlin stelde eerder dat FSA-strijders met hun westerse wapens meestal overlopen naar de jihadisten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen