BUI8 jan '15 17:04

Klopjacht gaat door in gespannen Frankrijk

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Op de dag van nationale rouw gaat de klopjacht op de daders van de aanslag op de redactie van weekblad Charlie Hebdo door.

EPA
EPA

Donderdagmiddag concentreert die jacht zich op het gebied rond twee dorpjes, zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Parijs.

Rond de dorpjes Crépy-en-Valois en Villers-Cotterêts is een gebied van 15 tot 20 kilometer afgezet, cirkelen helikopters, zijn speciale eenheden aanwezig en worden huiszoekingen gedaan. De twee gewapende mannen naar wie nog wordt gezocht, broers Chérif en Saïd Kouachi, zijn eerder op donderdag in de omgeving gezien. Ze zouden een benzinestation hebben overvallen en later hun auto in het gebied hebben achtergelaten.

Een derde verdachte meldde zich al eerder bij de politie. De achttienjarige zwager van Chérif had via sociale media vernomen dat hij werd gezocht. Hij zat tijdens de aanslag woensdagochtend op school.

Schietpartij

Tegelijk wordt ook gezocht naar een man die donderdagochtend twee agenten beschoot in de Parijse voorstad Montrouge. De agenten waren naar een verkeersongeluk gekomen. Een agente overleed later aan de verwondingen. De schietpartij wordt gezien als een terreurdaad.

Frankrijk zweeg om twaalf uur collectief ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Anderzijds werden op drie plaatsen moskeeën aangevallen. In Villefranche-sur-Saône vond een explosie plaats bij een moskee, in Le Mans werden oefengranaten gegooid en in Port-la-Nouvelle werd geschoten.

Het weekblad zelf, waarvan veel redactieleden en tekenaars zijn gedood of verwond, komt volgende week gewoon uit. De uitgave krijgt een oplage van een miljoen, een schril contrast met de enkele tienduizenden exemplaren die normaal over de toonbank gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen