BUI24 apr '15 13:24

Europa gemobiliseerd voor terdoodveroordeelde

Auteur: ANP Nieuws

PARIJS (ANP) - Europa is gemobiliseerd om te voorkomen dat Indonesië onder anderen de Fransman Serge Atlaoui executeert.

EPA
EPA

Dit zei de Franse president François Hollande na de jongste Europese top, meldden Franse media vrijdag. De 'buitenlandvrouw' van de Europese Commissie, Federica Mogherini, spant zich volgens Hollande in om de executie van Atlaoui te voorkomen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft in een brief aan zijn Indonesische collega Retno Marsudi geklaagd dat de 51-jarige Atlaoui ,,in zijn rechten is beperkt en ook slachtoffer is van de ernstige tekortkomingen van de Indonesische rechtspraak''. Fabius zei ook dat zijn landgenoot is gediscrimineerd door de Indonesische rechters.

Het is volgens Fabius ,,schokkend dat het Hooggerechtshof Atlaoui's hoger beroep in een paar weken en zonder getuigen te horen heeft afgewezen, terwijl Indonesische medebeklaagden een jaar lang hoorzittingen hadden''.

Waarschuwing

Atlaoui werd veroordeeld wegens zijn betrokkenheid bij een xtc-laboratorium. Hij ontkent iets geweten te hebben van de criminele aard van de onderneming, waar hij naar eigen zeggen alleen machines kwam installeren.

De executie van zeker tien terdoodveroordeelden uit Brazilië, de Filipijnen, Frankrijk, Ghana en Indonesië wordt voorbereid. Buitenlandse diplomaten zijn opgeroepen zaterdag aanwezig te zijn bij de gevangenis.

Hollande heeft zijn Indonesische ambtgenoot Joko Widodo gewaarschuwd dat de betrekkingen beschadigd worden als Atlaoui wordt geëxecuteerd. Sinds Joko Widodo in oktober president van Indonesië werd, wordt de doodstraf weer veel voltrokken, meestal wegens drugsdelicten. In januari werd onder anderen de Nederlander Ang Siem Soei ter dood gebracht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen