BUI19 apr '15 13:53

'Europa kijkt weg van vluchtelingentragedie'

Auteur: ANP Nieuws

PALERMO (ANP) - De bootramp in de Middellandse Zee zondag waarbij waarschijnlijk zevenhonderd migranten zijn verdronken, was opnieuw aanleiding voor felle kritiek op het handelen van Europa.

EPA
EPA

Zo vergeleek premier Joseph Muscat van Malta het ,,wegkijken van Europa en de rest van de wereld voor de tragedie die zich aan het voltrekken is in de Middellandse Zee'', met het wegkijken bij genocides in het verleden.

Volgens premier Matteo Renzi van Italië is Europa getuige van ,,systematische afslachting in het Middellands Zeegebied''. ,,Hoe kunnen we ongevoelig blijven als massa's mensen sterven terwijl we over communicatiemiddelen beschikken waarmee we alles in de gaten kunnen houden'', vroeg de Italiaanse premier zich af.

De Europese Unie lanceerde onlangs operatie Triton, om het probleem met bootvluchtelingen aan te pakken. Dat gebeurde nadat Italië zijn eigen humanitaire operatie Mare Nostrum sterk had ingekrompen. Triton krijgt echter veel kritiek van onder meer hulporganisaties, omdat het niet genoeg zou doen om mensen te redden.

Ook vanuit de Europese Unie zelf klonken zondag stemmen om nu echt iets te doen. De buitenlandchef van de Europese Unie Federica Mogherini riep zondag Europese regeringen op om acties te steunen die vluchtelingen in het Middellands Zeegebied moeten beschermen. ,,We hebben nu te vaak gezegd dat dit nooit meer mag gebeuren. Het is tijd dat de EU direct een einde maakt aan dit soort tragedies'', zei Mogherini. Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen in Luxemburg bijeen om de zaak te bespreken, liet de Europese politica weten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen