BUI23 jul '15 17:40

Turkije slaags met jihadisten

Auteur: ANP Nieuws

DIYARBAKIR (ANP) - Het Turkse leger heeft donderdag jihadisten in Syrië bestookt, nadat die een Turkse militair hadden doodgeschoten bij de grensplaats Kilis.

Archieffoto EPA
Archieffoto EPA

Het is volgens de krant Hürriyet voor het eerst dat Turkse strijdkrachten in een vuurgevecht verwikkeld raken met vermoedelijke strijders van de extremistische groepering Islamitische Staat (IS) in Syrië.

De strijdkrachten hebben ook gevechtsvliegtuigen ingezet. Het vuurgevecht komt in een week van geweld in het zuidoosten van Turkije. De jihadisten verwondden nog een andere militair. In de stad Diyarbakir werd een politieman doodgeschoten en raakte een ander zwaargewond.

Diyarbakir ligt bijna 700 kilometer ten zuidoosten van Ankara en circa 90 procent van de inwoners is Koerdisch. Woensdag zijn 120 kilometer zuidelijker, in Ceylanpilar aan de Syrische grens, twee politieagenten vermoord. Drie verdachten zijn donderdag in de streek aangehouden in verband met de dood van die agenten.

PKK

Woensdag werd op een website van de extremistische Koerdische strijdgroep PKK (Koerdische Arbeiderspartij) geclaimd dat deze groep achter de dood van de politiemannen in Ceylanpilar zat. Dat zou een reactie zijn voor een bomaanslag op een bijeenkomst van Koerden. Maandag was er een bomaanslag op een bijeenkomst van jonge Koerden niet ver van de Syrische grens in Suruç. Daarbij vielen 32 doden en circa honderd gewonden.

Veel Koerden verdenken de Turkse regering ervan IS te steunen of op zijn minst te gedogen. President Erdogan en premier Davutoglu hebben dinsdag boos betoogd dat dit volstrekte onzin is.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen