BUI28 mei '15 02:17

Amerikaans lab blundert met antrax-bacterie

Auteur: ANP Nieuws

WASHINGTON (ANP) - Een laboratorium van het Amerikaanse leger heeft per ongeluk het gevaarlijke antrax (of miltvuur) naar laboratoria gestuurd.

EPA
EPA

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zei woensdag dat niemand ziek is geworden van de dodelijke bacterie, maar vier medewerkers worden wel preventief behandeld, meldt CNN.

De monsters van de antrax-bacterie werden verstuurd vanuit een lab in de Amerikaanse staat Utah. De bacterie moest eigenlijk in niet-actieve vorm worden verstuurd, zodat onderzoek gedaan kan worden naar biologische wapens. In plaats daarvan is een levende bacterie op de post gedaan naar laboratoria in zeker negen andere staten en een Amerikaanse legerbasis in Zuid-Korea. Een laboratorium in de staat Maryland ontdekte de levende bacterie vorige week en sloeg alarm.

De Amerikaanse gezondheidsdienst CDC onderzoekt wat er fout heeft kunnen gaan. Uit voorzorg zijn alle antrax-leveringen stopgezet totdat het onderzoek klaar is.

Het is de tweede keer in een jaar tijd dat in de VS wordt geblunderd met de antrax-bacterie. Vorig jaar juni werden tientallen wetenschappers blootgesteld aan levende antrax die onschadelijk gemaakt had moeten worden. De incidenten zijn een blamage voor de autoriteiten, omdat het gezaghebbende CDC wereldwijd een voorbeeldrol heeft.

Miltvuur wordt veroorzaakt door de antrax-bacterie. Zonder behandeling kan de ziekte dodelijk zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen