BUI27 mei '15 10:54

Belgisch luchtruim gesloten door storing

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - Door een stroomstoring bij de Belgische luchtverkeersleiding Belgocontrol kunnen vliegtuigen momenteel niet landen of stijgen in België.

EPA
EPA

Het Belgische luchtruim is daarom in ieder geval tot in de middag gesloten.

Dat meldt Eurocontrol, de organisatie die het Europese luchtverkeer regelt, woensdagochtend via sociale media.

Belgocontrol is verantwoordelijk voor al het vliegverkeer tot 24.500 voet (8000 meter), daarna neemt Eurocontrol de leiding over. Het Belgische luchtruim is momenteel alleen gesloten voor vliegtuigen die op een hoogte vliegen tot 24.500 voet. Toestellen die hoger vliegen bijvoorbeeld langeafstandsvluchten naar de Verenigde Staten kunnen wel over België vliegen.

Vertraging

Belgocontrol kampt sinds 09.45 uur met de storing. Het vliegverkeer dat toen al in de directe omgeving van een luchthaven bevond, kon landen. Daarna is het luchtruim ontruimd, zei een woordvoerster van de luchtverkeersleider tegen persbureau Belga

Vluchten die bijvoorbeeld vanaf de nationale luchthaven in Zaventem moesten vertrekken, lopen vertraging op. Toestellen die in België moesten landen worden omgeleid naar andere luchthavens of wachten in de lucht totdat ze mogen landen.

Vooralsnog heeft de stroomstoring geen effect op het Nederlandse luchtverkeer. Volgens Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft zich nog maar een toestel gemeld om uit te wijken naar Schiphol. ,,Veel toestellen zullen uitwijken naar omringende landen Frankrijk en Duitsland. Als maatschappijen zich melden, kijken wij of ze naar Schiphol of Rotterdam kunnen’’, aldus een woordvoerster.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen