BUI15 mrt '15 05:48

EU-missie CAR afgerond

Auteur: ANP Nieuws

BRUSSEL (ANP) - De militaire missie van de Europese Unie in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) wordt zondag afgerond.

EPA
EPA

Zo'n 750 militairen van de Europese lidstaten waren uitgezonden voor de missie EUFOR RCA, die krap een jaar heeft geduurd. In het Afrikaanse land blijven zestig adviseurs achter die moeten helpen bij het hervormen van de strijdkrachten.

Het einde van de missie betekent echter niet dat het land rustig en vreedzaam is. Twee jaar nadat ze de wapens oppakten, zijn er nog steeds gevechten tussen christelijke en moslimmilities. De onlusten begonnen toen in maart 2013 de regering omver werd geworpen door rebellen.

Volgens de Verenigde Naties is een half miljoen van de 4,6 miljoen inwoners gevlucht of verdreven. De CAR is een van de armste landen ter wereld.

De EU-militairen werden begin 2014 ingezet om de luchthaven en delen van de hoofdstad te beveiligen. Voor de EU-actie waren zo'n 6000 Afrikaanse en 2000 Franse militairen in het land aanwezig. Nederland was niet bij de militaire missie betrokken, maar overweegt mee te werken aan de adviesmissie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen