BUI8 okt '15 18:48

Karadzic vraagt VN om gezondheidsonderzoek

Auteur: ANP Nieuws

DEN HAAG (ANP) - Radovan Karadzic heeft donderdag in een brief aan secretaris-generaal Ban Ki Moon van de Verenigde Naties geklaagd over de gezondheidssituatie van de gedetineerden van het VN-tribunaal in Den Haag.

EPA
EPA

Het aantal doden en ernstig zieken is opvallend hoog.

De zeventigjarige Serviër wil dat Ban Ki Moon een onderzoek laat instellen omdat de gevangenisautoriteiten en de rechtbank ondanks zijn aandringen elke verantwoordelijkheid voor de gezondheidssituatie afwijzen.

,,Er zijn in de detentie twee mensen onverwacht gestorven en er waren twee zelfmoorden en elf gevallen van levensbedreigende ziekten zoals kanker en leukemie. Zelf moest ik, na 63 jaar perfecte gezondheid, een spoedoperatie aan mijn galblaas ondergaan", schrijft de voormalige president van de Servische Republiek.

Kwaadaardig

Zo'n hoog aantal kwaadaardige aandoeningen onder de circa honderd mensen die in VN-detentie verblijven, zou allang tot onderzoek door de Verenigde Naties, het Rode Kruis en de Wereldgezondheidsorganisatie hebben moeten leiden, aldus Karadzic.

In zijn schrijven aan de secretaris-generaal klaagt hij tevens over het hem onbekende juridische systeem van de VN, het feit dat het proces in een vreemde taal wordt gehouden, het ontbreken van kennis over de Servische wet en de veel te lange procesgang.

Karadzic staat voor het Joegoslavië-tribunaal terecht wegens oorlogsmisdaden. Hij werd in 2008 na dertien jaar vlucht opgepakt en door Servië uitgeleverd aan het tribunaal en opgesloten in de speciale VN-vleugel van de strafgevangenis in Scheveningen. Zijn proces begon in oktober 2009.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen