BUI26 sep '15 16:59Aangepast op 26 sep '15 18:52

Brand in grootste moskee van Engeland

Auteur: ANP Nieuws

LONDEN (ANP) - In de Bait-ul-Futuh-moskee in het zuiden van Londen heeft zaterdag een grote brand gewoed.

EPA
EPA

Het in 2003 gereed gekomen gebedshuis is naar verluidt de grootste moskee van het land en mogelijk van Europa. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Een man is in een ziekenhuis opgenomen omdat hij te veel rook heeft ingeademd, aldus ambulancemedewerkers.

Circa zeventig brandweerlieden zijn zaterdag aan het eind van de middag de brand meester geworden. De brandweer vreest dat de schade erg groot zal blijken, meldde nieuwszender SkyNews. Volgens een woordvoerder van het getroffen stadsdeel Morden is erger voorkomen omdat de brandweer zo snel ter plaatse was. Er zijn geen aanwijzingen van kwade opzet.

De moskee behoort toe aan een strak georganiseerde geloofsgemeenschap, de ahmadiyya-gemeenschap, die een afsplitsing is van de soennitische islam. Traditionele soennieten erkennen de ahmadiyya-sekte niet als islamitisch. De gemeenschap werd eind negentiende eeuw opgericht in het huidige Pakistan. Ze moest de islam vernieuwen om zich zonder geweld te weer te kunnen stellen tegen de macht en kracht van westerse mogendheden en invloeden.

De gemeenschap heeft een internationaal missiekarakter die destijds lijkt te zijn afgekeken van Europese en Amerikaanse christenen in Azië en Afrika. Daarom zijn de minstens 10 miljoen leden wereldwijd actief. De ahmadiyya-gemeenschap opende in 1955 de eerste moskee in Nederland, in Den Haag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen