BUI11 mrt '15 10:38

Athene dreigt met onteigening Duits vastgoed

Auteur: ANP Nieuws

ATHENE (ANP) - In de strijd om herstelbetalingen voor de Tweede Wereldoorlog van Duitsland aan Griekenland wordt harder.

Premier Alexis Tsipras. EPA
Premier Alexis Tsipras. EPA

De Griekse minister van Justitie heeft gedreigd met onteigening van Duits vastgoed in het Zuid-Europese land als Berlijn niet met geld over de brug komt. ,,Ik heb het voornemen toestemming te verlenen'', zei Nikos Paraskevopoulos over mogelijke onteigeningen. De uiteindelijke beslissing moet echter door premier Alexis Tsipras en zijn regering worden genomen.

Een uitspraak van het Griekse Hooggerechtshof uit 2000 maakt onteigening mogelijk. Nabestaanden van slachtoffers van de massamoord door de Wehrmacht in het plaatsje Distomo in 1944 moesten schadeloos gesteld worden. Duitse eigendommen mochten daarvoor in beslag genomen en verpand worden. Eerder had een lagere rechtbank de nabestaanden een schadevergoeding van 28 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld.

De roep om Duitse herstelbetalingen aan Griekenland is de afgelopen maanden te midden van de Griekse financiële en politieke crisis steeds luider geworden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen