BUI19 aug '15 17:37Aangepast op 19 aug '15 17:58

Pistorius blijft langer in gevangenis

Auteur: ANP Nieuws

JOHANNESBURG (ANP/DPA/RTR) - Oscar Pistorius komt vrijdag nog niet uit de gevangenis.

EPA
EPA

Dat heeft de Zuid-Afrikaanse minister van justitie woensdag bekendgemaakt. De paralympische atleet zou vrijdag naar huis mogen om daar de rest van zijn gevangenisstraf van vijf jaar uit te zitten. Pistorius kreeg die straf voor het doodschieten van zijn vriendin Reeva Steenkamp.

Pistorius kreeg vijf jaar cel, maar hoefde daarvan maar tien maanden (een zesde deel) in de cel door te brengen. Dat besluit is volgens minister Michael Masutha te snel genomen. De commissie die over dergelijke beslissingen gaat moet opnieuw kijken naar het besluit om hem vervroegd 'vrij te laten'.

Een familielid van Pistorius liet woensdag weten ,,geschokt en teleurgesteld'' te zijn dat hij vrijdag niet naar huis mag. Familie van Steenkamp gaf eerder al aan dat wat hen betreft tien maanden in de gevangenis doorbrengen veel te kort is voor een dergelijk vergrijp.

Inbreker

Pistorius schoot zijn vriendin in 2013 door de deur van de badkamer heen dood. Hij heeft zelf altijd verklaard dat hij dacht dat er een inbreker in de badkamer was. De 28-jarige 'Blade Runner' werd aanvankelijk moord ten laste gelegd, maar daar werd hij van vrijgesproken. De rechter achtte hem wel schuldig aan dood door schuld.

Het openbaar ministerie in Zuid-Afrika is nog steeds van mening dat Pistorius met voorbedachte rade schoot. Het OM is dan ook in beroep gegaan tegen het vonnis dat de rechter velde en wil de atleet alsnog voor moord veroordeeld krijgen. Het hoger beroep dient in november.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen