BUI9 jan '15 05:37Aangepast op 9 jan '15 07:02

'Signalen zwarte dozen AirAsia opgevangen'

Auteur: ANP Nieuws

JAKARTA (ANP) - Reddingswerkers die de wrakstukken van het gecrashte toestel van AirAsia in de Javazee proberen op te duiken, hebben vrijdag signalen opgevangen die waarschijnlijk van de zwarte dozen zijn.

Dat heeft een onderzoeker van de Indonesische verkeersveiligheidscommissie laten weten.

Vermoedelijk zijn de zwarte dozen los gekomen van de staart van het vliegtuig. Daarin worden normaliter de vluchtrecorders gebouwd. De signalen, ultrasone klanken, zouden ongeveer 300 meter hier vandaan zijn opgevangen. Duikers moeten de precieze locatie nu onderzoeken. Tot op heden werden ze gedwarsboomd door het slechte weer. Daardoor slaagden de duikers er donderdag niet in om het staartdeel, dat op dertig meter diepte op z'n kop ligt, naar boven te takelen. Oorzaak was een sterke stroming en beperkt zicht.

Het vinden van de zwarte dozen is belangrijk om te achterhalen waardoor het toestel in zee is gestort. Vermoedelijk ligt slecht weer ten grondslag aan de ramp. Mogelijk kwam de piloot in een tropische storm terecht.

De Airbus A320 stortte neer op zondag 28 december met 162 mensen aan boord. Het toestel was op weg van Surabaya naar Singapore. Langzaamaan worden steeds meer lichamen uit de Javazee gehaald. In totaal zijn zeker 46 lichamen van slachtoffers geborgen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen